Renovation & Flip
in Ormewood Park

PROJECT DESCRIPTION

Ormewood Park

Renovation & Flip

This renovation was inspired by the bones of the original build. While more than 60% of the superstructure had to be reframed, and the inside completely gutted, the real value was in the exterior walls and architectural focal points. Due to the interior disrepair, a “façadeomy” (structural and superficial overhaul) was necessary. The decision gave way to letting the house guide the design as the team uncovered early 20th century features like the vaulted entryway, 10-foot ceilings, and hardwood flooring.

  1. Build: Pre-1930s Craftsman Bungalow
  2. Timeline: 6 months
  3. Challenges: decades of sub-par DIY, unrecognizable floor plan

PROJECT DESCRIPTION

Entryway

We modernized the space with custom barrel vault arches to create a focal point with original 12-foot ceilings.

PROJECT DESCRIPTION

Kitchen

A custom island with Carrara marble and black honed granite countertops expand the working surface and flow traffic into the dining room.

PROJECT DESCRIPTION

Dining room

Custom millwork was designed and fabricated for Wainscot panelling, chair rail and ceiling beams.

PROJECT DESCRIPTION

Floorplan

Reorganized the space to create a flow-through layout while navigating unexpected load-bearing walls, and unified all rooms with reclaimed 12-inch heart pine plank flooring.

PROJECT DESCRIPTION

Living Room

Custom millwork on fireplace and mantle echoes the “beam and barrel details” found throughout the home.

PROJECT DESCRIPTION

Master Bedroom

Custom faux coffering on vaulted ceiling is designed to pull the eye upward and pull the many windows into focus.

PROJECT DESCRIPTION

Master Bathroom

The custom white Carrara marble vanity top and mirror surround compliments the kitchen stonework.

PROJECT DESCRIPTION

Nursery

We removed the 1970s-era DIY dropped ceilings in all rooms to restore the original 10-foot height.

PROJECT DESCRIPTION

Exterior

Our team unified the roofline and completely rebuilt the front porch with new brickwork that was then blended into the original brick skirt of the foundation.

Our Service Area