Home Addition
in Lullwater, Druid Hills

PROJECT DESCRIPTION

Lullwater, Druid Hills Historic District

Addition

Inspired by the owners’ love of mid-century simplicity as well as natural energies, this addition created space for an entertaining kitchen, living space, and master suite by first tearing off the back end of the house. We then brought in lots of natural light, open space, and 2 1/4” oak plank flooring to let the details breathe while maintaining a welcoming, soothing atmosphere.

  1. Build: 1950's Ranch
  2. Timeline: 6 months
  3. Challenges: keep the original facade while hiding the new ridge line and accommodating a flood plane

PROJECT DESCRIPTION

Exterior

We chose a Corbusier-influenced suspended construction to float the entire addition above a flood-prone area. A truss floor system and Huber Advantech subfloor creates an extremely rigid floor system, indistinguishable in performance and feeling from a traditional foundation. Helical pier footings anchor the foundation while pipe stilts stabilize the floor and eliminate any noticeable transfer of movement throughout the space. HardiePlank siding creates a seamless transition from the original build to the addition.

PROJECT DESCRIPTION

Joinery

Our architectural designers fabricated a four-way, self-reinforced structure for each post. For added stability, the team anchored the deck to the addition.

PROJECT DESCRIPTION

Roofline

Using manufactured roof trusses for added stability and reduced weight, we vaulted the ceiling system throughout the addition using a five-way gable termination to create a hidden dome structure and remove the load from the back wall. Scissored, energy-heel trusses were installed to allow room for extra insulation and maintain comfort year-round.

PROJECT DESCRIPTION

Entryway

For added cohesion and to introduce the mid-century design, our team replaced the replaced front door using a fiberglass unit manufactured and stained for a mahogany finish, and installed a smart control touchpad for security.

PROJECT DESCRIPTION

Kitchen Layout

We arranged the kitchen for entertaining. The bank of cabinets eliminates clutter, while the 12-inch deep, self-serve niche and island reinforce the casual atmosphere. Lining the appliances along one wall minimizes steps for prep and creates a framework for the windowed backsplash.

PROJECT DESCRIPTION

Kitchen Cabinets

For casual entertaining and sophisticated storage, we used Wellborn cabinets to create a bank of units with a built-in hutch and self-serve niche. The same cabinets also frame the lineup of appliances.

PROJECT DESCRIPTION

Island

For easy cleaning and seamless integration, we designed the waterfall island with a bar overhang. Walnut paneling frames the seating side and Woodharbor cabinetry adds additional functionality beneath the sink. It is capped with a marble waterfall edge.

PROJECT DESCRIPTION

Efficiency

To maximize the kitchen’s prep area, we chose a chef’s line layout and integrated under-cabinet hidden outlets to eliminate visual clutter and unused counter space.

PROJECT DESCRIPTION

Light

Blending two skylights, a widowed backsplash, and glass wall with decorative pendants and canned spotlights unifies the kitchen and living space additions with vibrant energy. The island is centered directly beneath the skylights and pendant lights for visual symmetry.

PROJECT DESCRIPTION

Feature Wall

By creating a hidden dome structure, our architectural design team were able to eliminate the load on the back wall which allowed for a trapezoid transom window as well as oversized windows and French doors.

PROJECT DESCRIPTION

Suspended Structure

Anchoring the addition onto the original structure was critical due to the flood-prone lot. To eliminate any transfer of motion when walking in the suspended addition, we reinforced the structure with motion-deadening sub-flooring. To accommodate the height differences we flowed oak flooring throughout and designed a lighted, shallow step system to join the spaces.

PROJECT DESCRIPTION

Living Space

Natural lighting, canned spotlights and oak flooring blend the open living space into the kitchen, while the feature wall helps transition the space onto the outdoor deck.

PROJECT DESCRIPTION

Master Suite

Designed to maximize the open space and backyard view, this resort-inspired master bedroom keeps its cool with a Wi-Fi enabled, remote controlled, multivariable ceiling fan manufactured by Big Ass Fans.

PROJECT DESCRIPTION

Master Bath Layout

We designed the master bath to accommodate a soaker tub, separate shower, expansive “his ’n hers” vanity and a skylight to echo the home’s minimalistic inspiration. The vanity is designed with Wellborn cabinetry and topped with a composite Silestone counter to bring in beauty as well as durability.

PROJECT DESCRIPTION

Master Tub & Shower

For maximum relaxation, we created a nook and fitted it with an oversized, freestanding soaker tub in MSI acrylic. Flanking it is the free-standing shower with a rain head sprayer, glass doors, and a black marble curb. Silestone niche shelves provide water-proof, mold-resistant storage for bath time essentials.

PROJECT DESCRIPTION

Master Tub & Shower

For maximum relaxation, we created a nook and fitted it with an oversized, freestanding soaker tub in MSI acrylic. Flanking it is the free-standing shower with a rain head sprayer, glass doors, and a black marble curb. Silestone niche shelves provide water-proof, mold-resistant storage for bath time essentials.

Our Service Area