Historic Restoration & Addition
in Inman Park

PROJECT DESCRIPTION

Inman Park

Historic Restoration & Additions

This historic restoration and mudroom-, home office-, master suite-addition was a collaboration with renowned architect Adam Stillman. Due to the homeowner’s love of inherited imperfections, our team salvaged much of the trim, doors and knobs, hardware, and windows to preserve this home’s historic charms. This approach awarded the home a coveted slot on the 2014 Inman Park Tour of Homes.

  1. Build: Pre-1920s Craftsman Row-House
  2. Timeline: 6 months
  3. Challenges: standing water on a sloping lot, major disrepair from decades of vacancy

PROJECT DESCRIPTION

Front Stoop

Our millwork shop fabricated a custom blade to cut and trim 600 feet of matching v-groove siding while our masonry team sourced vintage Georgia granite to match the original stonework skirt.

PROJECT DESCRIPTION

Guest Bathroom

The team transformed a previously enclosed front porch into a second bathroom, keeping the original flooring and adding a ceiling-high subway tile shower surround.

PROJECT DESCRIPTION

Feature Wall

We preserved the original pine siding as a feature wall transitioning from the guest bathroom to the living room.

PROJECT DESCRIPTION

Living Room

We preserved and refinished the heart pine floors in the front section of house then transitioned to diminishing-scale oak planks for historical accuracy.

PROJECT DESCRIPTION

Fireplace

We capped the living room’s original brick chimney that had started to collapse and exhausted it with a v-vent at ceiling-height to accommodate a new gas-burning log set into the original firebox.

PROJECT DESCRIPTION

Kitchen

An updated cabinetry configuration allows for modern appliances while preserving the original “step-saver” layout.

PROJECT DESCRIPTION

Pass-By Bar

We incorporated a mirrored backsplash and marbled work surface to maximize the under-cabinet space for entertaining.

PROJECT DESCRIPTION

Dining Area

Wainscot and chair rail details define the eat-in kitchen space, while the exposed beam support, oversized doorjamb and flooring transitions visually stretch the layout.

PROJECT DESCRIPTION

Home Office Addition

Bookended by the dining space and newly added mudroom, this editor’s retreat makes the small space work overtime.

PROJECT DESCRIPTION

Mudroom Addition

Designed to cap the end of the layout and provide easy backyard access, the custom cabinetry and Wainscot elements create a seamless sightline.

PROJECT DESCRIPTION

Master Bedroom

Custom vertical trim was created to highlight and echo the original window panes.

PROJECT DESCRIPTION

Master Bathroom Addition

The custom caddy-corner master shower enclosure with historic-inspired fixtures, marble surround, soap niche and bench top draws on the home’s Roaring 20s history.

PROJECT DESCRIPTION

Master Bathroom Addition

Deliberate attention to proportions allowed room for a double vanity, while his and hers recessed medicine cabinets keep clutter to a minimum.

PROJECT DESCRIPTION

Backyard

The challenging hydraulic load is rerouted with a wood retaining wall, gravel drain with stepping stones, and 6-in pipe and slough off to carry water back into the city sewer system, while the matching shed was redesigned to make use of the existing block walls.

PROJECT DESCRIPTION

Windows

To salvage the original windows, our carpenter rebuilt each of the casings then restrung the pulley and weights closure mechanism.

Our Service Area