Home Conversion & Addition
in Grant Park

PROJECT DESCRIPTION

Grant Park

Conversion & Addition

After several attempts to maximize the original second-story terrace and stop it from leaking through into the master suite, the homeowners challenged us to convert the area into a year-round entertaining space. Choosing an eclectic style with elements of mid-century modern and traditional design allowed us to enclose the space with column and beam-inspired construction while maintaining the natural light and fresh air of an outdoor area.

  1. Build: 1925 Bungalow
  2. Timeline: 3 months
  3. Challenge: convert a leaking exterior terrace into an all-seasons entertaining space

PROJECT DESCRIPTION

Roofline

Viewed from the street, we vaulted the ceiling to mimic the gables and porthole windows of the home’s original ridge line.

PROJECT DESCRIPTION

Ceiling Structure

Supported by column and beam features, the open ceiling vaults to 14 feet, creating a vast and airy peak.

PROJECT DESCRIPTION

Interior

Highlighted by the finished oak flooring and decorative built-up beams, the home’s original brick façade was preserved and exposed for added character.

PROJECT DESCRIPTION

Support System

To transfer the roof load and accommodate the windows, our architectural design team created a custom system of asymmetrical interior walls and built-up cross beams that tie in the structural ridge beam.

PROJECT DESCRIPTION

Comfort Controls

The all-seasons space is heated, cooled and dehumidified using a Mitsubishi mini split air conditioner, and is fully insulated to maintain temperature.

PROJECT DESCRIPTION

Natural Light

Double-hung windows, oversized doorways, and thick stationary transoms flood the area with ambient light, and can be used to adjust airflow.

PROJECT DESCRIPTION

Exterior

The cantilevered overhang was extended to provide shade for the westward windows, while HardiePlank siding and trim protect the build from moisture and mold.

Our Service Area